Tavola Calda

Megtestesíti mindazt, amit a szicíliai konyha jelent számunkra

Cipolline

Siciliane

Tavola Calda

Különböző formájú és méretű fogások, más-más töltelékekkel, de egyformán egészséges hozzávalókból a helyi kulináris és kulturális hagyományok alapján.

Sokoldalúságának köszönhetően a “tavola calda” tökéletes egy gyors ebédnek vagy vacsorának, ugyanúgy, mint a megszokott szendvics. De lényeges különbség, a kettő között, hogy az olasz finomság esetében vitamindús és gazdag ízvilágú fogást választunk.

Szicíliában, a helyiek a nap bármely szakában szívesen fogyasztják ezeket a specialitásokat.

A “PEZZI”-k (így hívják az olasz gasztronómiában a falatkákat, harapnivalókat) koronázatlan királya az ARANCINO! Ez a finomság méltán közkedvelt az egész világon, sikerességét számos nemzetközi díj és elismerés is jelzi.

Érdemes még megkóstolni további különlegességeinket is: pizzette, cartocciate, siciliane, bolognesi, bombe, sfoglie és cipolline.

Felfedezni a “tavola calda”-t annyit tesz, mint fejest ugrani az illatok, az ízek és a színek világába.

Cartocciate és Bolognesi

Pizzette


Arancini

Húsos Arancini
Pisztáciás Arancini
“Arancini alla norma”
Gombás Arancini
Lazacos Arancini
Vajas-sonkás Arancini
“Arancini alla ‘nduja”

Amikor a hagyományos szicíliai konyháról és annak jellegzetes fogásairól beszélünk, mindenki az Arancini-re gondol elsőre!
E különleges ételnek eredetét a mai napig homály fedi, egyszerre ősi és misztikus a történet, hiszen nem tudni ki, mikor és hol készített először Arancini-t.

Annyi biztos csak, hogy születésének története a régi időkre nyúlik vissza és az, hogy receptje sokat változott, formálódott az évszázadok során. Ma már kijelenthetjük, hogy az Arancini nem kifejezetten egy személyhez köthető, sokkal inkább egy kulturális és gasztronómiai sokszínűség eredménye.

Fűszerei, mint a sáfrány és főalkotóeleme, a rizs is az arab hatásoknak köszönhető.

A történetek szerint II. Frigyes szicíliai király annyira szerette ezt a fajta fűszeres rizst, hogy szerette volna valamilyen formában magával vinni az utazásaira és a vadászatokra is.

Talán innen jött az ötlet, hogy a receptnek elkészítsék egy hordozható, ropogós formáját is.

Az évek során az Arancini-nek több változata is elkészült különböző hozzávalókból, más-más ízesítéssel. Annak ellenére, hogy eredete évszázadokkal ezelöttre nyúlik vissza, Szicíliában még ma is minden nap az asztalra kerül.
Biztosak vagyunk benne, hogy téged is elvarázsol majd minden egyes alkalommal!

Az igazi szicíliai recept